Mulinete de crap Daiwa sau Shimano? Nu, Penn Vantage și Tidal!
Indiferent că discutăm despre pescuitul la crap, spinning sau feeder, mereu a existat o bătălie acerbă între brand-urile Daiwa și Shimano . Același lucru îl putem remarca și în viața de zi cu zi, Coca Cola vs Pepsi, McDonalds vs KFC, Nike vs Adidas, BMW vs Audi și exemplele pot continua. Deși puțini contestă calitatea și renumele acestor coloși, întotdeauna vor exista brand-uri concurente ce se vor ridica la valori similare, ba chiar mai sus.
În ultimii ani, piața mulinetelor dedicate pescuitului la crap a fost dominată de Daiwa și Shimano. Totuși, în fiecare sezon și alte mărci au venit în sprijinul pescarilor, respectându-le cerințele legate de caracteristici, fiabilitate și raportul calitate preț.
Cu ocazia acestui articol, ne vom opri asupra brand-ului american Penn, un nume consacrat în pescuitul mondial.
Primul contact cu mulinetele Penn l-am avut atunci când am început pescuitul la crap competițional. Penn Affinity și Surfblaster erau 2 modele pe care le-am regăsit în rândul pescarilor ce mi-au fost coechipieri. Tamburii longcast, modul de așezare al firului și robustețea acestor mulinete erau atuurile principale. Însă, aveau un minus vizibil : greutatea de peste 700 gr. Având în vedere că erau proiectate pentru pescuitul oceanic, mulinete au fost concepute să reziste uzurii. Prin urmare, plasarea unor componente mai ușoare ar fi micșorat durata de viață a mulinelor.
În timp, tehnologiile au avansat și an de an cercetătorii Penn au redus gramajul mulinetelor, ajungându-se sub 700 gr, la modele precum : Penn Affinity III 7000, Surfblaster III 7000 sau Rival Long Cast 7000. Personal, dețin un set de Penn Rival Blue 7000, pe care timp de 2 sezoane l-am întrebuințat în pescuitul lansat sau plantat pe bălți și lacuri, cât și pe Dunăre. Pe scurt, sunt ,,tancuri” pe care m-am putut baza indiferent de situație (competiții sau partide obișnuite).
Cu ocazia lui 2024 Penn a lansat 2 game de mulinete de tip big pit dedicate pescuitului la crap cu o greutate atenție de doar 497 gr. Penn Vantage XT Long Cast și Penn Tidal XT Long Cast reprezintă în momentul actual unele dintre cele mai ușoare mulinete prezente în carpfishing-ul românesc.
Poate vă întrebați, de ce să alegeți aceste mulinete în detrimentul unor brand-uri consacrate? Cu siguranță nu voi spune că Penn este superior brandului X sau Y, dar prin analizarea caracteristicelor modelelor Vantage XT și Tidal XT, puteți trage concluzia singuri.
Înafară de greutatea redusă, criteriul principal pe care m-am bazat atunci când am optat pentru mulinete Penn a fost : calitatea și durabilitatea componentelor. O sintagmă, ce nu vă voi minți, sună destul de comercial, dar haideți să vedem ce reprezintă cu adevărat.
În primul rând, mulinetele au fost gândite pentru a face față pescuitul pe ocean de pe mal (surfcasting), unul extrem de solicitant pentru echipament din cauza prezenței apei sărate. Tehnologia CNC (patentată de Penn) de prelucare a metalelor folosite pentru agrenajele mulinetei asigură o durată de viață mai mare, datorită tratamentului special la care sunt supuse.
Corpul și rotorul sunt fabricate din carbon XRC, un material ușor și ridig ce conferă aceea greutate și rezistență de care aminteam mai sus. De asemeni, mulinetele sunt prevăzute cu un număr de 9+1 rulmenți capsulați ce oferă o putere ridicată de tracțiune în timpul drilului sau recuperării unor greutăți mari.
Greutate mică – bifat, componente rezistente – bifat! Un alt atribut important al oricărei mulinete long cast de pescuit la crap este sistemul de așezare al firului.
Penn Vantage si Tidal sunt prevăzute cu tehnologia inovatoare X-Slow Leveline. Această tehnologie presupune înfășurarea firului pe tambur de peste 50 de spire la o tură completă de manivelă. X-Slow Leveline împreună cu tamburul de tip Rocket Spool Design asigură atingerea unor distanțe considerabile datorită modului liniar și cursiv în care firul se desfășoară în momentul lansării.
Un alt aspect important este legat de sistemul de frânare a mulinetei. Mulineta este prevăzută cu frână rapidă (quick drag) din fabrică având la bază saibe din carbon HT-100 ce îmăpiedică pătrunderea apei, murdarie sau nisipului.
Un alt avantaj îl constă cele 2 reducții, ce ușurează încărcarea tamburului atunci când pescuim cu fire subțiri. Spre deosebire de modelele Penn Vantage și Tidal, variantele XT vin și cu un tambur de rezervă inclus. De asemeni XT-urile prezintă o greutate redusă și un număr mai mare de rulmenți.
Din punctul meu de vedere toate mulinetele din seria Vantage și Tidal reprezintă o opțiune excelentă pentru pescarii de crap, indiferent de stilul de pescuit practicat (lansat sau plantat) datorită caracteristicelor enumerate mai sus. Mulinetele sunt disponibile în 2 mărimi : 7000 și 8000.
Eu unul am decis să mizez pe Penn Vantage XT 7000. Precizez că între Vantage și Tidal diferă doar culoarea ( negru – argintiu). Revenind, principalul motiv a fost faptul că mi-am dorit o mulinetă versatilă, durabilă și care să facă față unei multitudini de scenarii în pescuit. Fiind o mulinetă ușoară, se pretezează excelent și în pescuitul la method feeder. În același timp, poate fi pescuită și la distanțe de peste 140-150 m, dar face față cu brio și în cazul unui pescuit plantat, sau chiar pe Dunăre.
Pe scurt, dacă vă doriți o mulinetă robustă dar ușoară, care să vă ajute în atingerea unor distanțe mari, ori să facă față unui pescuit dificil cu driluri solicitante, Penn Vantage și Tidal nu vă vor dezamăgi! Nu uitați, cand spui Penn, spui tanc!!!
52,418 vizualizari