Monturi de bază pentru pescuitul la feeder

Pescuitul la feeder a luat o amploare fantastică în ultimii ani. Dacă la început se credea că lanseta feeder este dedicată doar monturilor ce au la bază coșulețul, în timp s-au strecurat și momitoarele sau method feeder-ele.

Monturile pentru pescuitul la feeder se împart în 3 categorii : monturi cu coșuleț , momitor sau method feeder.

Adesea pescarii au dubii în alegerea tipului de năditor potrivit și pe bună dreptate. Pentru a pescui corect este necesar să înțelegem modul în care funcționează coșulețul, momitorul sau method feeder-ul.

Fiecare tip de năditor necesită nade preparate într-un stil specific, forface de diferite dimensiuni și anumite momeli de cârlig.

În cele ce urmează voi discuta despre modul de utilizare al coșulețelor, năditoarelor și method feeder-elor și desigur monturile cele mai populare.

1. Coșuleț

Coșulețul prezintă cele mai multe variante de monturi. Dintre cele mai importante amintesc : montura cu fir răsucit (împletit), montura cu fir elastic, montura pater noster și montura cu tub anti tangle.

A. Montura cu fir răsucit

Montura cu fir răsucit și cea cu tub anti tangle sunt cele mai folosite monturi de pescarii români.

Avantajul principal al firului împletit față de un tub anti tangle este greutatea redusă.  Firul răsucit înlocuiește tubul anti tangle și previne încurcarea forfacului de coșulet sau firul principal al mulinetei.

Pe lângă greutatea redusă, firul răsucit se poate agăța mult mai greu față de obstacolele submerse comparativ cu un tub anti tangle.

Montura este ușor de realizat și presupune materiale puține. Se pretează oricărei specie de pește pe care o vizăm și poate fi pescuită cu succes atât pe bălți cât și pe râuri.

B. Montura cu fir elastic

Montura cu fir elastic (feeder gum) a devenit montura pe care o folosesc cel mai des în pescuitul pe râuri.

Pescuind cu fir textil pe mulinetă (fir lipsit de elongație) segmentul de elastic de lângă coșuleț mă ajută să amortizez șocurile peștilor. Astfel se evită ratarea trăsăturilor și pierderea peștilor în dril.

Firul elastic are rol atât de preluare a șocurilor oferite de pești cât și de anti tangle, prevenind încurcarea forfacului.

Segmentul din fir elastic poate fi de 2 tipuri. Sunt indicate sunt elasticele concepute pentru pescuitul la feeder sau rubesiană.

Pescuit la coșuleț cu montura cu fir elastic

Diferența dintre cele 2, constă în indicele de elongație. Pe scurt cele de feeder au o elongație redusă iar cele de rubesiană una ridicată.

Personal, prefer elasticele de feeder. Cele de rubesiană sunt recomandate, mai ales pentru pești viguroși în dril, precum mreana.

Montura cu elastic poate fi pescuită la toate speciile vizate în pescuitul la feeder.

Poate face față cu brio peștilor de talie mare, în pescuitul cu forface de mare finețe. Amortizând excelent trăsăturile și miscările peștilor în dril, firul elastic ne poate permite să pescuim cu fire mai subțiri de forfac și cârlige mai mici decât cele folosite în mod obișnuit.

Montura cu elastic se leagă foarte rapid. Putem pregăti de acasă câteva segmente de fir, urmând ca pe malul apei să le atașăm firului principal alături de coșuleț și forfac. Lungimea segmentului pe care o folosesc adesea este de 10-12 cm.

Legarea monturilor : cu fir elastic, cu fir rasucit si pater noster

C. Montura pater noster

Montura pater noster presupune folosirea fixă a coșulețului, spre deosebire de celelalte monturi în care coșulețul culisează pe fir.

Cosulețul fix oferă cea mai bună vizibilitate a trăsăturilor. Astfel vom sesiza până și cele mai fine ,,ciupituri” ale peștilor.

Montura pater noster este recomandată pentru pescuitul peștilor de talie mică sau medie.

Fiind o montură de mare finețe, pater noster ne ajută în special în perioadele reci, când peștii sunt apatici și nu se hrănesc foarte agresiv.

Pater noster se leagă doar pe fire de tip monofilament sau fluorocarbon. Pentru o sensibiliate maximă, putem pescui cu fir textil pe mulinetă, urmat de un înaintaș din monofilament. Înaintașul are rolul de a prelua șocurile peștilor în dril la mal, iar textilul principal ne va semnaliza extraordinar de eficient trăsăturile.

D. Montura cu tub anti tangle

Montura cu tub anti tangle este prima apărută pentru pescuitul la coșuleț. Folosindu-se forface destul de lungi, de mimim 30-40 cm era necesar găsirea unei variante pentru a împiedica încurcarea firului de forfac.

Astfel a fost inventat tubul anti tangle, tub pe care coșulețul este atașat direct prin intermediul unei agrafe.

Montura cu tub anti tangle este cea mai simplă montură pentru coșulet, fiind preferată în special de pescarii începători.

Din punctul meu de vedere este o montură depășită, variantele de mai sus fiind mult mai productive.

De menționat că este recomandat să pescuim cu firul mulinetei în clips pentru a evita încurcarea forfacului, indiferent de montură!

Legarea monturii cu tub anti tangle

E. Lungimea forfacelor

Lungimea forfacelor pentru pescuitul la coșuleț variază între 20-150 cm. În funcție de curentul apei (în special în pescuitul pe râu) forfacele vor fi mai scurte sau mai lungi.

De exemplu, dacă curentul este unul puternic și va împinge nada din coșuleț destul de departe, forfacele lungi de aprox. 80-100 cm sunt necesare.

În schimb în zonele cu un curent mai mic, sau pe bălți putem miza pe forface mult mai scurte de 40-50 cm.

Niciodată nu vom putea în pescuitul la feeder cu coșuleț să plecăm cu o lungime fixă a forfacului. Peștii sunt cei care dictează dacă vom miza pe forface scurte sau lungi în funcție de modul lor de hrănire.

Uneori peștii preferă să stea la distanță de nadă, alteori se vor apropia ceva mai mult. Important este să schimbăm constant lungimea forfacelor până găsim varianta potrivită.

Un indicator al unui forfac prea lung este acela că peștii înghit cârligul destul de des, fiind dificil de scos. În această situație este necesar să scurtăm forfacul.

Pe de altă parte dacă peștii sunt înțepați superficial sau avem trăsături neconcretizate, creșterea lungimii forfacului poate fi varianta câștigătoare.

Forfacele pot fi legate atât cu fire monofilament sau fluorocarbon cât și fire textile în funcție de talia peștilor vizați și pescuitul practicat. De menționat că textilele se pot încurca mai ușor decât firele monofilament.

F. Forma și greutatea coșulețelor

Forma și greutatea coșulețelor depind în funcție de apa pe care o pescuim. Regula generală este că în fiecare partidă se recomandă să mizăm pe cea mai mică greutate posibilă.

În funcție de curentul apei (pe râu), prezența vântului, distanța de lansare șamd vom alege greutatea coșulețului.

Pe bălți și lacuri optez pentru coșulețe între 20-50 gr, iar pe râuri între 60-150 gr.

Forma coșulețelor va fi în concordanță cu pescuitul practicat. Pentru a atinge distanțe apreciabile sunt indicate coșulețe aerodinamice. 

2. Momitor

Cele mai indicate monturi cu momitor în pescuitul la feeder sunt cele in line. Folosirea momitoarelor fixe este destul de rară. Prin urmare, ne vom axa pe monturile in line atât în cazul momitoarelor cât și method-urilor.

A. Montura in line

Montura in line se realizează direct pe firul principal al mulinetei. Nu sunt necesare agrafele, fiind foarte simplu să trecem firul mulinetei prin momitor și după să legăm vârtejul de care atașăm forfacul.

Pe cât de simplă pare montura in line pe atât este de eficientă.

Pescuitul cu momitor se bazează pe forface scurte, între 5-12 cm. Ideea principală este  acee că momeala de cârlig și cârligul vor sta cât mai aproape de momitor pentru a fi descoperite rapid de pești.

Întotdeauna peștii vor acorda o atenție sporită nadei, fiind principalul element de atracție. Momeala de cârlig este un element secundar, care în lipsa momitorului ar da rezultate mult mai slabe (de ex. dacă am înlocui momitorul cu un plumb).

Cu momitoare sau method-uri putem aborda eficient mai multe specii dedicate pescuitului la feeder. Sunt indicate în special pescuitului la caras, crap, amur sau plătică. Pe scurt, pești care se hrănesc aproape de nadă.

În ce privește momelile de cârlig, putem folosi din orice categorie, atât momeli naturale cât și artificiale, flotante sau scunfundătoare.

B.Tipuri de momitor

Regulile alegerii momitorului sunt similare precum cele referitoare la coșuleț. Un pescuit de distanța va necesita un momitor long cast, iar pentru pescuitul în curent va fi nevoie de un momitor cu greutate adecvată (de preferat cu talpă din plumb).

În funcție de cantitatea de nadă pe care dorim să o oferim peștilor vom miza pe momitoare mai mici sau mai mari.

3. Method feeder

Pescuitul la method feeder presupune doar folosirea unor monturi in-line. Dacă pe piață există momitoare fixe, despre method-uri fixe nu se poate discuta. Mecanica method-ului implică doar o montură in-line, cârligul ascunzând-se practic în nada introdusă în method.

A. Montura in line

Montura in line se leagă precum cea folosită în pescuitul cu momitor. Cârligul poate fi atașat pe un vârtej simplu, un vârtej cu agrafă rapidă, sau un conector quick change, după preferințe.

Ideea de bază a method-ului este că vârtejul sau conectorul trebuie să intre fix în interiorul method-ului. Astfel se creează un efect de auto-înțepare a peștelui în momentul trăsăturii. Și în cazul momitoarelor putem aplica acest principiu dacă sunt prevăzute cu un manșon cauciucat în interior.

Forfacele folosite sunt tot unele scurte. Diferența majoră față de momitor este aceea că pot fi introduse în nadă. Astfel peștii vor găsi momeala de cârlig în mijlocul nadei, facând-o extrem de vizibilă.

Forfacele folosite cel mai des atât în pescuitul cu method sau momitor sunt cele din fire textile.

Fiind destul de scurte, firul textil asigură o rezistență mult mai mare decât un fir monofilament sau fluorocarbon. În același timp, textilele au un diametru redus și o suplețe crescută oferind o prezentare fină a monturii. Fluorocarbon se utilizeaza ceva mai rar, atunci când se urmărește un pescuit ceva mai selectiv, datorită rigidității sale.

Momelile folosite în pescuitul la method sunt flotante sau critic echilibrate, deși în anumite cazuri se pot apela și la momeli scufundătoare. Flotabilitatea momelii le face mai ușor de aspirat de către peștii, fiind principalul motiv pentru care sunt preferate de pescari.

B.Tipuri de method feeder

Criteriile de alegere ale method-urilor sunt exact cele aplicabile pentru pescuitul cu momitoare, referitoare la distanța de pescuit, curentul apei, sau cantitatea de nadă pe care o transportăm în apă.

Pe piața există o varitate largă de modele de method feedere. Pe lângă cele clasice au apărut și method-uri cu un segment elastic în interior dedicate pescuitului speciilor de pești de talie medie și mare.

Tot ca o noutate au fost concepute și method-urile hibrid, fiind o combinație între method și momitor. Cu ajutorul ,,hibrizilor” putem căra a cantitate ridicată de nadă și putem atinge distanțe apreciabile datorită formei aerodinamice.

De asemeni, unele method-uri obișnuite, prezintă acum o tijă de plastic similară momitoarelor, destinată pentru a facilita lansările lungi.

Nada recomandată

Dacă tot am vorbit despre monturi, momeli, forface și cum funcționează în general coșulețul, momitorul sau method feeder-ul voi face o scurtă paralelă între nadele indicate pentru fiecare stil.

Coșulețul și momitorul ne permit folosirea oricărui tip de nadă. În schimb method-ul poate fi pescuit doar cu groundbait sau pelete. Fiind necesară o desfacere rapidă a nadei, particulele mari de nadă precum semințele sau momelile vii nu pot fi utilizate.

Tot pentru o desfacere rapidă a nadei este recomandată sitarea nadei. Procesul de sitare poate fi folosit în cazul tuturor năditoarelor. Totuși în ce privește method-ul sitarea devine obligatorie pentru o mecanică corectă a nadei.

Consistența nadei va fi de asemeni una diferită. Dacă în cazul pescuitului la momitor putem miza pe nade ceva mai legate, în pescuitul cu method sau coșuleț sunt indicate nadele aerate (pufoase) cu dispersie ridicată.

Motivația este legată de mecanica fiecărui tip de năditor. Astfel pe momitor este ideal nada  să rămână mai mult timp, în timp ce pe method sau coșuleț nade trebuie să lucreze mult mai rapid, nefiind indicate nadele colante.

Concluzii

Sper că în articolul de față ați găsit informații noi, cât mai interesante. Am încercat să conturez un scurt rezumat al monturilor de bază pentru pescuitul la feeder.

Adesea alegerea nepotrivită a monturii sau tipului de năditor ne poate aduce partide cu rezultate modeste. Carastericile coșulețelor, momitoarelor sau method-urile au fost prezentate pentru a putea răspunde la întrebări de genul : de ce method feeder și nu coșuleț?

De această dată vă las în compania lui Claudiu Popa și Dragoș Grivei, ce au discutat recent pe larg despre pescuitul la method feeder în live show-ul Claumar Pescar.

 56,834 vizualizari

6 gânduri la “Monturi de bază pentru pescuitul la feeder

  • 7 aprilie 2022 at 15:59
    Link

    Prezentare ca la carte!

    Reply
    • 7 aprilie 2022 at 16:04
      Link

      Multumesc frumos!!! Fire intinse!!!

      Reply
  • 20 iulie 2022 at 18:35
    Link

    Foarte bun articolul, multumim Claumar!Fire Intinse!

    Reply
    • 27 iulie 2022 at 4:17
      Link

      Multumim mult! Fire intinse!!!

      Reply
  • 15 iunie 2023 at 10:22
    Link

    Ușor off-topic..daca faceți un simplu search veti vedea ca articolul dumneavoastră a fost copiat integral de un alt site…

    Reply
    • 20 iunie 2023 at 18:33
      Link

      Salutari! Ai verificat cumva si autorul? Poate e acelasi… De aici si stilul similar de a redacta un articol.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *