Momeli flotante vs momeli critic echilibrate
Recent, momelile critic echilibrate au devenit foarte populare în rândul pescarilor. Indiferent că discutăm de pescuitul la crap sau la feeder, ,,criticele” și ,,flotantele” au devenit nelipsite din trusele cu momeli.
Diferența principală între momelile flotante și cele critic echilibrate este legată de gradul de flotabilitate. Dacă momelile flotante pot ridica cârligul sau forfacul în întregime, cele critic echilibrate rămân în apropierea substratului.
Categoria momelilor flotante este formată din : pop up-uri, porumb artificial flotant, și pelete flotante.
Momelile critic echilibrate sunt reprezentate de boilies-urile critic echilbrate și wafters-uri.
Efectul unei momeli critic echilibrate poate fi obținut, de asemeni, prin combinarea unei momeli scufundătoare cu una flotantă, de exemplu : boilies + pop up = momeală snow-man / porumb preparat + spumă flotantă sau tehnopuffi = sandviș de porumb.
Având în vedere diversitatea momelilor de cârlig din ambele tipuri, alegerea lor poate fi una problematică. Când pescuim cu pop up și când folosim wafters? De ce porumb artificial și nu pelete flotante?
Fiecare momeală are anumite avantaje cât și dezavantaje. În cele ce urmează voi încerca să conturez un mic ghid în ce privește alegerea momelilor de cârlig.
Momeli flotante
1. Pop up
Pop up-ul este o momeală artificială concepută pentru pescuitul la crap, dar și alte specii de ciprinide.
Cea mai eficientă prezentare a pop up-ului este în apropierea nadei – momitor, sac solubil, pungă pva șamd. Pop up-ul poate fi pescuit și pe monturi cu plumb simplu, dacă sunt plasate pe o zonă nădită.
Totuși pop up-ul funcționează și izolat, înafara patului de nadă, fiind o momeală de mare atracție.
În alegerea pop up-urilor se va ține cont de următoarele caracteristici : dimensiune, flotabilitate, culoare și aromă.
Flotabilitatea pop up-urilor diferă de la un producător la altul. Este recomandat să verificăm de fiecare dată modul în care se așează cârligul pe substrat într-un recipient cu apă.
Când sunt indicate pop up-urile? Pop up-ul este o momeală universală, folosită atât în pescuitul la crap cât și la feeder sau staționar.
Rolul pop up-ului este este acela de a oferi peștilor o momeală ușor de absorbit. Momelile flotante prin definiție sunt aspirate mult mai facil de către pești decât cele scufundătoare.
Astfel mulți pescari preferă pop up-urile sau alte momeli flotante pentru un pescuit de frecvență sau pentru situațiile în care peștii sunt apatici și se hrănesc destul de timid.
Așadar, pop up-ul nu este o momeală de selecție, ci mai degrabă una care ne aduce trăsături rapide.
2. Porumb artificial flotant
Porumbul artificial flotant a fost inventat din o serie de motive. Primul este fără îndioală durabilitatea crescută comparativă cu cea a boabelor de porumb naturale.
Astfel, porumbul de plastic pe lângă faptul că imită perfect o boabă de porumb obișnuită rezistă mai mult pe firul de păr. Așadar, putem folosi boabele de porumb artificiale pe durata mai multor partide.
Flotabilitatea constituie al doilea argument. În cazul porumbului natural este necesară adăugarea spumei flotante sau unui tehnopuffi pentru a se ridica de pe substrat. Porumbul artificial flotant se echilibrează perfect cu majoritatea cârligelor de crap, nefiind necesară adăugarea unui alt element.
Păstrarea aromei pe un timp îndelungat este un alt avantaj al porumbului artificial. Boabele dipuite în aromă prezintă un miros persistent chiar și după multe ore de stat în apă.
O altă caracteristică interesantă a porumbului de plastic este aceea că se pretează excelent unui pescuit pe o apă cu raci mulți.
Momelile naturale sau cele artificiale moi precum pop up-urile sau wafters-urile sunt ciopârțite rapid de cleștii racilor. În schimb, porumbul artificial este mult mai rezistent, fiind dificil de distrus de către raci.
Porumbul artificial flotant poate fi folosit în diferite arome, dimensiuni, combinații de culori, împreună cu porumb natural, pop up sau boilies, fiind o momeală extrem de versatilă.
Asemeni pop up-urilor cât și celorlalte categorii de momeli pe care le voi prezenta în continuare este necesar să verficăm de fiecare dată modul de echilibrare al cârligului cu momeala.
Astfel vom evita ca forfacul să se ridice în întregime și vom ști exact cum se hrăesc peștii.
Adesea crapii și alte specii preferă o anumită poziție a cârligului pe substrat.
Spre exemplu uneori peștii pot răspunde excelent dacă cârligul este culcat pe substrat. În schimb dacă cârligul este ridicat, există posibilitatea ca peștii să fie mult mai reticenți.
Pe de altă parte dacă plasăm montura pe zone cu mâl sau substrat cu resturi de vegetație sunt șanse mari ca un cârlig ce va sta în cap și în coadă să fie mult mai productiv decât unul culcat pe substrat.
De aceea este important să știm absolut de fiecare dată cum se echilibrează cârligul cu momeala pentru a ne asigura reușita partidei.
3. Pelete flotante
Peletele flotante sunt practic pop up-uri cu formă de dumbell (butoiaș), fiind alcătuite din același mix.
Motivul principal al apariției peletelor flotante este prezentarea pop up-urilor într-o altă formă.
Pe apele pescuite frecvent, peștii ajung să asocieze anumite momeli și forme cu pericolulul. De aceea atât boilies-urile cât și pop up-urile au primit ca alternativă forma de dumbell.
Pe lângă varianta obișnuită de pelete flotante, Claumar Pescar a conceput și o serie de pelete artificiale flotante. Au aceleași proprietăți precum un porumb artificial, diferența constând în forma de dumbell.
Mare atenție!!! A nu se confunda termenul dumbell cu wafters!!! Momelile în formă de dumbell pot fi atât flotante (pelete flotante) cât și critic echilibrate (wafters-uri)!!!
Momeli critic echilibrate
1. Boilies critic echilibrat
Una dintre cele mai productive invenții ale pescuitului la crap modern este boiles-ul critic echilibrat.
Boilies-ul critic echilibrat diferă față de un boilies scufundător prin faptul că prezintă o flotabilitate ușoară.
,,Criticile” sunt alcătuite din mix-ul de boilies obișnuit plus granule de plută, ce le oferă flotabilitate.
Marele avantaj al unui boilies critic echilibrat comparativ cu unul scufundător este acela că poate fi absorbit de crapi cu mai puțin efort.
La prima vedere criticile nu sunt momeli de selecție și pe bună dreptate.
Deoarece ies în evidență pe patul de nadă, sunt găsite mai rapid de către crapi. Asta nu înseamnă că nu ne pot aduce crapi de 2 cifre, sau recorduri personale, destui crapi săriți de 20 kg fiind prinși cu boilies-uri critic echilibrate.
Boilies-urile critic echilibrate sunt recomandate pentru pescuitul de frecevență, în care urmărim un număr mare de trăsături. În același timp funcționează perfect și atunci când peștii se hrănesc destul de timid, fiind ușor de absorbit.
2. Wafters
Wafters-ul este ultima momeală apărută pe piața de profil dintre cele de mai sus. Ce este un wafters?
Wafters arătă precum un pop up sau o peletă flotantă având formă rotundă sau dumbell. Diferența este aceea că wafters-ul nu este la fel de flotant, fiind o momeală critic echilibrată.
Avantajul esențial al wafters-urilor este acela că se echilibrează cu o serie largă de cârlige. Acest aspect se observă mai ales în cazul cârligelor mici.
De exemplu dacă ne dorim să pescuim cu un pop up de 10-14 mm pe un cârlig nr. 8-10 este destul de greu. Pentru ca pop up-ul să nu ridice în întregime forfacul va fi necesar să tăiem din acesta ori să punem o alică de plumb pe forfac sau pe firul de păr pentru echilibrare.
Problema de mai sus dispare în cazul wafters-urilor, momeală care ne permite folosirea unui cârlig mic împreună cu o momeală de dimensiune mai mare.
Wafters-urile prezintă aceleași proprietăți precum pop urile în ce privește aroma, culoarea, mixul din care sunt realizate fiind unul mai puțin flotant.
Wafters-urile s-au dovedit extraordinar de eficiente în pescuitul cu pungi solubile sau la method feeder.
Deoarece se așează diferit de un pop up, fiind o momeală mult mai discretă, wafters-ul poate fi adesea preferat de pești.
De asemeni funcționează excelent și cu momitor sau săculeț solubil, fiind important ca nada să fie cât mai aproape de cârlig pentru o atracție maximă.
În prezent în portofoliul Claumar Pescar se regăsesc wafters-urile de 8 și 10 mm dedicate pescuitului la feeder și crap. Gama de wafters-uri acoperă excelent ambele stiluri fiind disponibile în cele mai prinzătoare combinații de culori și arome.
Wafters-urile Claumar au fost testate atât pe ape private cât și pe sălbatice (în special pe Dunăre).
Concluzii
Cine a câștigat, momelile flotante sau cele critic echilibrate?
Răspunsul nu îl putem da noi ca pescari, ci peștii vor oferi întotdeauna verdictul!
Ambele categorii pot fi cele câștigătoare în diferite partide. Important este să le încercăm pe rând până descoperim varianta prinzătoare.
De aceea este recomandat să avem în trusă momeli de cât mai multe tipuri, pentru a avea diverse alternative.
Despre momelile flotante, cele critic echilibrate și nu numai au discutat de asemeni : Claudiu Popa, Radu Bădică și Dragoș Grivei.
Până la următorul articol vă invit să vizionați live show-urile Claumar Pescar de mai jos, pe durata cărora ve-ți descoperi cu siguranță informații interesante. Fire întinse!!!
17,378 vizualizari