Metode de nădire folosite în pescuitul la crap

De-a lungul anilor metodele de nădire în pescuitul la crap au avansat constant. Dacă la început pescarii ce căutau crapii nădeau ,,manual”, neexistând alte variante, în prezent ne bucurăm de o gamă largă de soluții.

Navomodele de ultimă generație cu sonare incorporate, rachete de nădire ce pot depăși lejer 100 m, bărci cu motoare electrice ce ne permit plantarea monturilor pe distanțe mari și multe altele, au dus pescuitul la crap către un alt nivel.

Metodele de nădire în pescuitul la crap se împart în 2 categorii, în funcție de tipul pescuitului pe care îl practicăm : lansat sau plantat.

Pescuitul lansat cuprinde nădirea cu : catapulta, racheta de nădire, bastonul de nădire (cobra), praștia de nădit, cupa de nădire și nu în ultimul rând, cu mâna.

Pescuitul plantat se bazează desigur pe navomodel sau barca de plantat.

A. Pescuitul lansat

1. Nădirea cu catapulta

Catapulta a fost primul instrument de nădire atunci când am început pescuitul la crap. Nefiind multe modele disponibile, am învățat de la pescarii inventivi cum să confecționez una dintr-un pet de plastic.

Între timp, catapultele au devenit mult mai accesibile și mai performante.

Cum folosim catapulta în pescuitul la crap?

Catapulta este destinată nădirii cu bulgări. Bulgării pot ajunge fără probleme la distanțe ridicate, dacă au consistența potrivită.

Nădirea cu bulgări este indicată în special în cazul crapilor de talie mică și medie. Pe lângă groundbait, bulgării pot conține diferite semințe sau boilies-uri.

Pentru a nu se desface în dril, este recomandat să folosim un liant, precum laptele de porumb, sau diverși aditivi lichizi sau praf cu rol de legare a nadei.

În funcție de dimensiunea bulgărilor vom utiliza lansete de tip spod sau lansete de crap obișnuite pentru a nădi.

Pentru a evita recuperarea catapultei în momentul lansării, putem pune firul în clips. Astfel, catapulta nu va ajunge departe, și vom nădi mult mai rapid.

2. Nădirea cu racheta de nădire

Probabil cea mai populară metodă de nădire actuală este nădirea cu racheta. Rachetele de nădire, asemeni catapultelor, bastoanelor de nădire, navomodelelor șamd. au evoluat de la an la an, ajungându-se la performanțe de-a dreptul impresionante.

O rachetă de dimensiuni medii, cu o aeriodinamică superioară, poate depăși în lansare distanța de 150 m!!!

Pe piața sunt disponibile diverse modele de rachete, cu specificații diferite, potrivite pentru bugetul fiecărui pescar.

În interiorul rachetelor de nădire putem pune absolut orice tip de nadă : groundbait, pelete, cereale sau boilies-uri.

Un plus, îl constituie rachetele cu închidere etanșă ce permit și introducerea unor lichide pentru un o atracție sporită.

Racheta Spider Advance îndeplinește acest criteriu, fiind o rachetă cu închidere pe bază de magneți. De asemeni, un mare alt avantaj îl constituie faptul că nu se desface dacă atinge solul înainte de aruncare.

După mărime, rachetele se împart în medii și mari. Asemeni catapultei, rachetele medii pot fi folosite cu lansete de pescuit uzuale, în timp ce cele mari necesită lansete de tip spod.

Fiecare dimensiune are anumite avantaje. Cu ajutorul unei rachete mari putem transporta o cantitate mai ridicată de nadă într-un timp scurt. În schimb, o rachetă medie, poate atinge distanțe extreme, datorită greutății reduse.

Pentru o precizie maximă în ce privește construirea patului de nadă este recomandată folosirea unui fir textil, pus în clips.

3. Nădirea cu bastonul de nădire

Precum nădirea cu racheta, cea cu bastonul a devenit nelipsită în rândul pescarilor de crap. Dintre toate metodele, nădirea cu cobra este de departe cea mai silențioasă.

Asemeni, celorlate instrumente, bastoanele de nădire au evoluat de la cele confecționate din aluminiu sau plastic, la cele de carbon.

Cobrele de carbon sunt singurele pe care le recomand în prezent. Fiind cele mai ușoare și cele care pot arunca boilies-urile la distanțele cele mai mari, consider că ar trebui să fie alegerea principală a oricărui pescar.

Principalul dezavantaj al bastoanelor de nădire este faptul că pot fi folosite doar împreună cu un singur tip de nadă : boilies-urile.

În același timp, precizia scade față de nădirea cu catapulta sau cu racheta. Precizia se poate dezvolta în timp, cu multă practică și zeci ori sute de kilograme de boilies-uri nădite astfel.

În condiții ideale, cu un baston performant de nădire putem depăși lejer 100-120 m.

Noaptea, liniștea instașându-se pe malul apei, cobra devine principalul instrument de nădire pentru a întreține patul de nadă.

Metodele zgomotoase precum rachete de nădire sau catapulta nu sunt indicate deoarece pot speria crapii. Toate concursurile de pescuit la crap, interzic folosirea acestora pe durata nopții, fiind permise doar cobra și praștia de nădire.

4. Alte metode

Praștia de nădire este utilizată pentru pescuitul la crap pe distanțe scurte și medii. Asemeni catapultei este o metodă rapidă și precisă de nădire.

Praștiile pot lansa atât bulgări cât și semințe, pelete sau boilies-uri în funcție de tipul cupei prevăzute.

Această metodă de nădire este mai degrabă întâlnită pe durata concursurilor de pescuit, fiind împrumutată din pescuitul la staționar.

Cupa de nădire este ideală pentru transportarea unei cantități mari de nadă într-un timp scurt, pe o distantă redusă – maxim 30 m.

Cupa de nădire se pretează oricărui tip de nadă.

Folosirea cupei de nădire presupune atașarea acesteia pe o coadă de minciog sau a unui mâner mai scurt.

Fiind o nădire ce se poate efectua doar aproape, cupa de nădire este destul de utilizată pe râuri, unde se practică un pescuit pe distanțe scurte.

Nădirea cu mână este o metodă de nădire pe care o vedem mai ales în pescuitul britanic.

Se pretează în situațiile în care plasăm monturile foarte aproape de malul opus, malul lateral, ori chiar paralel cu malul pe care pescuim.

Înarmați cu o găletușă plină cu nadă, dacă conformația malului ne permite, putem merge până în dreptul monturii și să aruncăm câteva mâini de nadă deasupra acesteia.

Nădirea cu mână este o metodă destul de precisă, dar care necesită și un mic efort (mersul pe jos) și un mic risc (părăsirea locului de pescuit) fiind indicat să avem totuși pescari în jur ce ne pot ajută în cazul unei trăsături.

B. Nădirea în pescuitul plantat

1. Nădirea cu navomodelul

Nădirea cu navomodelul este probabil cel mai precis tip de nădire din pescuitul la crap. Practic, montura este prezentată pe o ,,farfurie de nadă”.

În cuva navomodelului putem pune orice tip de nadă.

Principalul avantaj al navomodelului față de metodele folosite în pescuitul lansat este distanța.

Cu navomodelul putem duce lejer monturile și nada la distanțe de 200-400 m, dacă situația o impune.

Deși am pescuit în câteva partide unde era necesar un pescuit la distanță, nu am fost niciodată un mare fan al acestui tip de pescuit.

Un dezavantaj al navomodelelor cu cuvă clasică este acela că nada cade toată gramadă lângă montură. Creearea unui pat extins de nadă este astfel destul de dificilă.

Cum tehnologia a progresat, au apărut și primele navomodele cu cuve rotative. Cuvele rotative permit împrăștirea nadei pe o suprafață mai largă. Astfel, după mulți ani, am găsit un navomodel potrivit pentru gusturilele mele!

În ce privește achtiționarea unui navomodel, principalele caracteristici de care ar trebui să ținem cont sunt : numărul și tipul cuvelor, raza de acțiune, tipul bateriei și semnalele luminoase și sonore.

B. Nădirea cu barca de plantat

Deși este un pescuit pe care îl practic destul de rar, este un stil ce pe anumite ape este de departe cel mai eficient.

Când discutăm de lacuri dificile cu multe structuri și distanțe apreciabile de pescuit, nădirea cu barca de plantat și implicit plantarea monturilor devin obligatorii.

Spre deosebire de navomodel, ce este mult mai comod și mai simplu de utilizat, nădirea cu barca de plantat deține anumite plusuri.

În primul rând cu barca putem transporta o cantitate nelimitată de nadă. De asemeni, putem forma paturi extinse de nadă, lucru dificil de realizat cu navomodelul.

Din punctul meu de vedere, nădirea de bază este mult mai eficientă cu ajutorul unei bărci.

În situațiile în care nu plantăm montura în condiții dificile, putem întreține patul de nadă cu ajutorul navomodelului, practicând un pescuit combinat.

Despre metodele de nădire și nădirea în pescuitul la crap se pot scrie cărți întregi. Pe parcursul acestui articol am încercat să explic pe scurt, cum și când ar trebui să folosim diferite tehnici.

Până la următorul articol, va doresc tuturor fire întinse și ca de obicei vă las în compania lui Claudiu Popa și Radu Bădică ce au dezbătut intens acest subiect în live show-ul de mai jos!

 11,250 vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *