Forma cârligelor pentru pescuitul la crap

Alegerea cârligului perfect pentru pescuitul la crap a reprezentat dintotdeauna un subiect interesant pentru pescari.

Acum 20-30 de ani, pescarii de crap nu aveau acestă dilemă. Existau pe piață doar cârligele tip ,,cioc de papagal” și cam atât. Odată cu evoluția pescuitului la crap au apărut și alte modele.

În prezent, ne bucurăm o varietate ridicată de cârlige. Fiecare tip de cârlig acoperă diferite situații de pescuit, se pretează pentru anumite monturi, poate fi folosit în combinație cu diverse momeli sau fire și lista continuă.

Adesea, alegerea cârligului potritiv poate fi una dificilă, datorită plajei largi de opțiuni. De aceea, este nevoie de un minim de cunoștințe despre cum ,,funcționează” cârligele de crap.

Mecanica monturilor este influențată în primul rând de forma cârligului. După formă, cârligele de crap sunt : wide gape, curve shank, krank, choddy și long shank.

Wide gape

Wide gape este forma utilizată cel mai frecvent de pescari. Practic, cârligele ,,cioc de papagal” erau tot wide gape-uri.

Wide gape-ul constituie principala opține și pentru mine. Wide gape este un cârlig foarte eficient în cazul monturilor blow-back. Cum în 70-80% din partide mizez pe blow back rig, e clar ca wide gape ocupă locul 1 în topul preferințelor.

Mecanica de înțepare a wide gape pe blow back rig este una excelentă atât timp cât folosim varniș de ghidaj. Varnișul de ghidaj împiedică încurcarea momelii și oferă o înțepare corectă a peștelui.

În cazul monturilor de pop up precum : ronnie rig, withy pool, sau chod rig, wide gape-ul nu este alegerea principală, fiind mai indicate alte tipuri de cârlige.  

Pe lângă cârligele wide gape clasice, cu ochetul drept, există și modele cu ochetul în interior. Orientarea către interior a ochetului, generează un plus de agresivitate monturii.

Cârligele wide gape cu ochet drept pot fi legate cu orice tip de fir (textil, fluorocarbon, monofilament).

Cele cu ochetul către interior au alt unghi de ieșire a firului din ochet. De aceea, firele fluorocarbon și monofilament ies din discuție. Fiind fire rigide mecanica monturii va fi una deficitară și există riscul de a rata pești.

Curve Shank

Aș minți dăcă nu aș spune că am fost ,,obsedat” câțiva ani buni de cârligele curve shank. Asemeni wide gape-urilor, sunt ,,bune la toate”, desigur cu mici excepții.

Acum câțiva ani erau la modă cârligele curve shank, în pescuitul cu monturi blow back. Modelul care a făcut furori în România a fost Gardner Mugga, folosit mai ales de pescarii de competiție.

Totuși, atunci era încă era firelor textile. Treptat, trecându-se pe fire rigide de tip fluorocarbon sau monofilament, moda curve shank-urilor a apus treptat.

Pe scurt, curve shank-ul lucrează excelent pe montura blow back, dar doar dacă este legat cu fir textil!

Legat de celelalte monturi, se pretează excelent pe : combi rig, d rig ronnie rig, german rig sau withy pool. De menționat că în cazul monturii d rig, doar cârligele de tip curve shank pot fi folosite eficient.

Cârligele curve shank pot avea diferite grade de curbură, pe lângă cele clasice fiind disponibile și modele cu tija ceva mai dreaptă denumite curve short, sau short curve shank.

Tot aici se încadrează și cârligele anti snag (continental) fiind practic niște curve  shank-uri cu tija dreaptă. Cârligele anti snag, după cum reiese și din denumire, se pretează pescuitului în agățătură, fiind mai mai groase decât un curve shank obișnuit.

Krank

Krank este un cârlig intrat ceva mai recent în preferințele pescarilor români. Inventat de brand-ul Korda, krank-ul este un cârlig ce combină elementele curve shank-ului și wide gape-ului.

Krank a preluat ochetul aplecat spre interior, tija curbată și agresivă a carligelor de tip curve shank și deschiderea largă, foarte eficientă, a carligelor de tip wide gape.

Krank este un cârlig versatil, fiind potrivit pentru toate tipurile de fir. Monturile în care este folosit adesea sunt : blow back rig, combi rig și ronnie rig.

În ce mă privește, krank-ul este alegerea numărul 1 atunci când mizez pe ronnie rig. Krank înțeapă excelent pe ronnie, ba chiar aș putea spune că nu ,,iartă” nimic.  

Choddy

Choddy este un cârlig conceput în primul rând pentru chod rig. Chod rig este o montură de pop up, legată cu fluorocarbon sau monofilament.

La bază, choddy este un wige gape cu mici modificări. Ochetul îndreptat către exterior, face din choddy un cârlig excelent pentru fire rigide.

Datorită ochetului îndreptat spre exterior firul de forfac se va alinia perfect cu cârligul și momeala, oferind o înțepare perfectă.

Pe lângă chod rig, cârligele choddy pot fi pescuite cu succes și pe blow back rig cu fluorocarbon sau monofilament.

Long Shank

Long shank-ul este un cârlig ce se găsea în trusele pescarilor români la începutul apariției carpfishing-ului modern. În timp, popularitea sa a scăzut, celelalte tipuri de cârlige fiind mai eficiente.

Long shank-ul încă este utilizat pe monturi blow back cu momeli scufundătoare sau 360º rig cu momeli de tip pop up. Fiind similar curve shank-ului, poate fi folosit și pe d rig sau german rig.

Diferența dintre long shank și curve shank constă în lungimea tijei cârligului. Long shank-ul are tija vizibil mai lungă decât un curve shank.

Mecanica cârligelor long shank pe blow back rig poate fi îmbunătățită prin folosirea unui tub termo. Astfel montura va fi una mult mai agresivă, modificându-se unghiul dintre fir și cârlig.

Despre cârligele de pescuit la crap s-a vorbit și se va vorbi în continuare foarte mult. Recomandarea mea este să urmărim tendințele și să fim deschiși la tot ceea ce este nou. Niciodată nu știm cum poate apărea o nouă formă, ce se va dovedi mai productivă decât precendetele!

Până la următorul articol vă las în compania lui Claudiu Popa și Radu Bădică ce au dezbătut pe larg subiectul cârligelor de pescuit la crap în unul din numeroasele live show-uri Claumar Pescar!

Fire întinse!!!

 17,128 vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *