Diferența între boiliesurile fishmeal și boiliesurile birdfood

Diferența între boiliesurile fishmeal și boiliesurile birdfood

Dacă în urmă cu 5-7 ani boiliesurile birdfood aproape că nu existau, în prezent au un cuvânt greu de spus, fiind din ce în ce mai folosite de pescari.

Concepția pescarilor pe acea vreme era că boiliesurile fishmeal fiind mai calitative dar și mai scumpe sunt superioare birdfoodurilor.  

Ei bine, adevărul este undeva la mijloc. Peștii preferă nu doar boiliesurile cu făinuri de pește (fishmealurile) ci și boiliesurile ce conțin carbohidrați (birdfoodurile).

Asemeni oamenilor, crapii au nevoie de o dietă echilibrată. Nici noi, dacă ne gândim bine, nu putem mâncă doar fripturi încontinuu, corect?

Compoziția boiliesurilor

Pentru a putea înțelege cum și când să folosim ambele categorii de boiliesuri, mai întâi trebuie să discutăm despre compoziția acestora și modul în care sunt digerate de către crapi.

Boiliesurile fishmeal

Boiliesurile fishmeal au o valoare nutritivă superioară boiliesurilor birdfood. Făinurile de pește oferă crapilor o masă consistentă pe care o elimină rapid. Adesea, am prins crapi ce eliminau boiliesurile cu care s-au hrănit pe salteaua de primire.

Practic, cum lucrează fishmealul? Boiliesurile fishmeal nu sunt menite să sature crapii ci să fie eliminate rapid din organism. Acest lucru îi creează crapului o stare de foame continuă, ținându-l un timp îndelungat pe patul de nadă.

De aceea, boiliesurile fishmeal sunt în continuare alegerea numărul 1 a pescarilor în ce privește concursurile de pescuit sportiv la crap. Faptul că se pot prinde cantități însemnate cu aceste boiliesuri determină în continuare pescarii să le folosească pe scară largă.

Boiliesurile birdfood

Dacă fishmeal în traducere înseamnă făină de pește, birdfood reprezintă mâncare de păsări. Din denumire reiese că boiliesurile birdfood sunt așadar alcătuite din făinuri de cereale destinate deopotrivă păsărilor cât și peștilor.

Baza boiliesurilor birdfood sunt așadar cerealele pline de carbohidrați. Spre deosebire de fishmeal sunt boiliesuri asimilate de crapi mai greu și nu produc acel efect de purgație rapidă.

Practic, dacă un crap ar mânca doar boiliesuri fishmeal pe tot parcursul anului, nu ar lua deloc în greutate, ba din contră ar putea slăbi.

Boiliesurile Birdfood Claumar cu aromă de căpsuni

Aceasta este o problemă pe care am observat-o pe unele bălți nefurajate, în care crapii au fost hrăniți doar cu nada oferită de pescari. Cum aceasta a fost majoritară pe bază de făină de pește, completată cu faptul că nu a existat suficientă hrană naturală, crapii au pierdut din greutate.

Repet, crapii precum oamenii au nevoie de carbohidrați. De ce uneori apar partide în care se prinde extraordinar la porumb și alte cereale pe lacuri pescuite intensiv cu boiliesuri fishmeal? Răspunsul este simplu, crapul caută carbohidrații în anumite momente.

Atât cerealele (fierte sau înmuiate, nu uscate) cât și boiliesurile birdfood sunt hranele ce ajută crapii să ia în greutate și să se sature pe o perioadă ceva mai lungă.    

Mecanica boiliesurilor

Prin mecanica boiliesurilor întelegem modul în care lucrează acestea pe substrat. Diferența principală în ce priveste fishmealul vs birdfoodul este gradul de atracție.

Boiliesurile birdfood prezintă o atracție ridicată datorită aromelor și consistenței avute. Fiind un boilies ,,usor” din punct de vedere al compoziției, ,,pleacă” imediat. Un boilies ,,greu” cu făină de pește ,,se activează” mult mai greu, dar odată ce peștii îi vor da de gust, îl vor căuta încontinuu.

Pe întelesul tuturor, boiliesurile birdfood ne aduc trăsături rapide și atrag peștii imediat pe patul de nadă. În schimb, nu au capacitatea de ține crapii pe o durată îndelungată în zonă. De aceea, nădirea doar cu boiliesurile birdfood poate funcționa de obicei pe durată scurtă de 24-36 h, desigur fiind și excepții de la regulă.

Boiliesurile fishmeal sunt capabile să ne aducă trăsături pe o perioadă mult mai lungă, deși lucrează ceva mai lent pe substrat. Uneori este posibil ca patul de nadă să se activeze abia după 24 h sau mai mult, dar odată ce crapii îl vor descoperi îl vor părăsi cu greu.

Rețeta ideală din punctul meu de vedere pe bălțile unde știm că funcționează ambele tipuri de boiliesuri este următoarea.

Pentru început vom face o nădire mixtă. 50 % fishmeal 50% birdfood, sau 60/40 după preferințe. Vom alterna momelile de cârlig pentru a vedea care funcționează mai bine. Dacă crapii răspund pe birdfood vom continua să nădim cu acestea. În schimb dacă fishmealul aduce mai multe prezentări, este recomandat să oprim sau să diminuăm nădirea cu birdfood. După primele 24, 36 h, vom micșora procentul de birdfood nădit, spre zero. Cu cât înaintăm în partidă, cu atât șansele ca fishmealurile să își facă efectul cresc.

În linii mari, boiliesul birdfood este dedicat atracției rapide și partidelor în care se vizează un pescuit de mare frecvență.

La polul opus, fishmealul ne poate ajuta să acoperim atât situațiile în care căutăm un pescuit de viteză cât și unul selectiv.

Diferența dintre cele 2 abordări o va face tipul boiliesurilor folosite la nădit. Prin urmare dacă urmărim un număr mare de trăsături vom folosi boiliesuri solubile și tari cât mai proaspete. Astfel, boiliesurile vor lucra rapid pe substrat și vor elimina aromele pe care le conțin.

Pentru un pescuit de selecție în schimb, sunt recomandate boiliesurile vechi, deshidratate, boiliesuri ce lucrează ceva mai greu și nu prezintă același grad de atracție.

Cum și când folosim boiliesurile fishmeal / birdfood?

De departe cea mai importantă întrebare este cum și când folosim aceste 2 categorii de boiliesuri. Din experiența acumulată de-a lungul anilor pot trage următoarele concluzii.

Boiliesurile fishmeal sunt extrem de versatile, putând fi pescuite cu succes în orice anotimp.

Și birdfoodurile merg la fel de bine, cu excepția perioadei de iarnă. Când temperatura apei scade destul de mult, crapii vor prefera boiliesurile nutritive. Astfel, birdfoodurile sunt de evitat în perioadele foarte reci.

La polul opus, în perioadele calde ambele tipuri de boiliesuri funcționează la fel de bine. Pe perioadele caniculare, când crapii se hrănesc ceva mai apatic, este posibil ca boiliesurile birdfood să prezinte un avantaj.

Nu puține au fost partidele în care peștii au mâncat destul de slab, iar birdfoodurile au făcut diferența. Pe schimbări bruște de vreme, temperaturi ridicate, în timpul perioadei de reproducere sau imediat după, fiind doar câteva exemple.

Un lucru foarte important de care trebuie să ținem cont este specificul lacului și modul de hrănire al peștilor.

Boiliesurile birdfood funcționează excelent atât pe carpodroame, lacuri cu densitate ridicată de crap, cât și ape sălbatice cu denistate ceva mai redusă. Sunt foarte apreciate și de pescarii de crap ce frecventează Delta Dunării, fiind o momeală din ce în ce mai folosită în ultimii ani în zonă.

Principalul avantaj al birdfoodurilor este acela că merg pe orice tip de apă datorită compoziției lor.

În schimb, fishmealurile se pretează în special pe apele în care se folosesc regulat nade cu făină de pește. Desigur că sunt și excepții în care putem avea partide excelente și pe ape sălbatice sau pe ape cu densitate redusă de crap cu boiliesuri fishmeal. Totuși, aceste exemple sunt destul de rare deoarece pentru a avea succes cu o astfel de abordare, avem nevoie de partide ceva mai lungi.

Fără a generaliza, pe carpodroame și în general pe bălțile cu densitate mare de crap, fishmealul bate birdfoodul, dar nu tot timpul.

Nu pot spune un procent exact, desigur. Totuși, dacă ve-ți participa la un concurs de pescuit la crap pe un carpodrom puteți observa procentul pescarilor care pescuiesc cu fishmeal comparativ cu cei care folosesc birdfood.

Din punctul meu de vedere, birdfoodurile nu ar trebui să lipsească de la nicio partidă în care urmărim un pescuit de frecvență. În schimb pentru un pescuit selectiv, fishmealul este alegerea principală.

Birdfood vs fishmeal?

Recent am făcut la rândul meu un test pe o baltă nouă, între cele 2 categorii de boiliesuri. Rezultatul a fost unul diferit față de cel avut când apa rece ceva mai rece. Prin urmare, încă o dată mi s-a confirmat faptul că nu strică să fim pregătiți cu boiliesuri din ambele categorii!

Deși boiliesurile fishmeal par superioare, nu trebui să ignorăm birdfood-urile, datorită proprietăților pe care le prezintă.

Sper că prin acest articol am contribuit la o alegere mai ușoară pe viitor a boiliesurilor folosite. De asemeni, este foarte important să înțelegem modul în care funcționează aceste 2 categorii de boiliesuri pentru a le putea pescui corect.

Menționez că în prezent echipa Claumar Pescar testează o nouă gamă de boiliesuri fishmeal ce va fi disponibilă în curând pe piață! Câteva detalii despre noua gamă au fost dezvăluite pe durata team building-ului organizat pe lacul Iannis!

Dacă aveți întrebări vă stau la dispoziție în secțiunea de comentarii și nu numai! Până la următorul articol vă las în compania lui Claudiu Popa ce a discutat la rândul lui despre diferențele majore dintre fishmeal și birdfood în clipul de mai jos :

Fire întinse!!!

 13,595 vizualizari

3 gânduri la “Diferența între boiliesurile fishmeal și boiliesurile birdfood

  • 2 iunie 2022 at 10:24
    Link

    Foarte Frumos !

    Reply
    • 2 iunie 2022 at 10:25
      Link

      Multumim pentru apeciere!!!

      Reply
  • 29 decembrie 2023 at 12:57
    Link

    M-a interesat 100% articolul tău. Deși sunt un laic complet pe această temă, sper să citesc mai multe postări de genul acesta. Încep să citesc și am sentimentul că nu voi fi dezamăgit!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *