Alegerea echipamentului de pescuit la crap – Lansetele (I)
Alegerea echipamentului de pescuit la crap a reprezentat dintotdeauna unul dintre cele mai dezbătute subiecte printre pescari.
Cum alegem lansetele potrivite? Cu ce mulinete facem un combo reușit? Ce fir ar trebui să folosim? Sunt doar câteva întrebări la care veți găsi răspunsul în articolul de față.
Punctele cheie de la care vom pleca sunt : tipul de pescuit la crap (lansat, plantat, din barcă), distanțele pescuite, apele pe care intenționăm să mergem (bălți, lacuri, râuri), talia crapilor vizați șamd.
Cu ajutorul acestor elemente vom identifica mai ușor ce echipament putem utiliza pentru a pescui în condiții optime.
Înainte de a intra în ,,miezul problemei” voi menționa câteva sfaturi utile pentru pescarii aflați la început de drum și nu numai.
1. Achiziționarea lansetelor, mulinetelor, firelor, avertizorilor etc. după ureche, sau după simplul fapt că ne-au plăcut cum arată, ne poate aduce neplăceri pe parcursul partidelor de pescuit. Mai devreme sau mai târziu va fi necesar să le înlocuim pentru a ne bucura cu adevărat de pescuit.
2. Reclama este mama comerțului. Atât la tv, cât și în mediul online, uneori sunt prezentate produse ce nu sunt la fel de calitative precum descrierea. Dacă nu aveți experiența necesară în a diferenția un vânzător serios de unul ce doar vrea să vă păcălească, este recomandat să solicitați părerea unui pescar ceva mai priceput. Și așa ajungem la punctul 3.
3. Nu ezitați să cereți opiniile altor pescari! În momentul în care avem dubii între 2-3 sau mai multe echipamente, părerile secundare pot fi de un real ajutor. Dacă pescarii respectivi au folosit lansetele/mulinetele etc. de care suntem interesați, cu atât mai bine.
4. Ați auzit de zicala ,,suntem prea săraci să cumpărăm lucruri ieftine”? Sincer să fiu, în cazul echipamentelor de pescuit aș înlocui ieftine cu nepotrivite. Cum tehnologia a avansat considerabil, în prezent sunt disponibile destule variante pentru bugetul oricui.
5. Niciodată nu ar trebui să ne lăsăm descurajați de echipamentul pe care îl folosim în momentul în care întâlnim pescari cu echipament net superior. Dacă deținem un Ferrari asta nu înseamnă că automat suntem șoferi de top, este? Încrederea în ceea ce avem la dispoziție și cunoștințele de pescuit acumulate pot compensa enorm.
6. Nu în ultimul rând, verificați cu mare atenție caracteristicile echipamentelor, indicate de producător, pentru a vă asigura că sunt conform cerințelor cât și raportul calitate-preț prin compararea cu alte produse similare.
În continuare, pe baza celor de mai sus, voi prezenta modul în care aleg lansetele, mulinetele, firele, avertizorii, șamd.
Lansetele
Înainte de a începe discuția despre lansete este necesară o mică clasificare. Lansetele, în funcție de acțiune (a nu se confunda cu puterea de aruncare) sunt de mai multe tipuri:
- parabolice (progresive) : lansetele ce se îndoaie pe toată lungimea în momentul aruncării
- semi – parabolice : lansete ce au prima jumătate ceva mai rigidă, al doilea segment (de vârf) fiind destul de moale
- semi – rapide : lansete ce lucrează aproximativ pe 2/3 din tronsonul de vârf, talonul fiind mult mai rigid
- rapide : lansetele cele mai puternice, ce lucrează în doar prima treime de vârf.
Acțiunea este așadar modul în care ,,lucrează” ori ,,se îndoaie” lanseta în momentul aruncării și desigur în timpul drilului.
Puterea de aruncare reprezintă greutatea optimă ce poate fi lansată, testată de către producător.
Criteriile principale pentru alegerea lansetelor sunt : puterea de aruncare, acțiunea, lungimea, numărul segmentelor, greutatea, configurația inelelor și distanța dintre mandrină și mâner.
A. Puterea de aruncare
Puterea de aruncare ne indică gramajele pe care le putem pescui cu o anumită lansetă.
Inițial, lansetele folosite în pescuitul la crap erau însoțite de intervalul exact (de ex. 80-120 gr). Aceste specificații sunt încă păstrate în rândul lansetelor universale, specifice mai degrabă pescuitului la staționar. Totuși, aceste lansete încă sunt folosite în pescuitul la crap, în care distanțele de lansare ridicate nu sunt necesare, fiind populare în special pe râuri.
În prezent, lansetele dedicate pescuitului la crap sunt catalogate în funcție de teste de curbură, măsurat în lbs (livre).
Testul de curbură este determinat de producător astfel.Se atașează o greutate de vârful unei lansete aflate în poziție orizontală, urmărindu-se curbarea lansetei la un unghi de 90 de grade.
În tară, de departe cele mai populare lansete de crap sunt cele cuprinse între intervalele 3,5 – 4 lbs. Pe piată se regăsesc și alte modele cuprinse între 1,25 – 8 lbs.
Deși nu există o formulă exactă pentru a determina plaja de gramaje a fiecărei lansete, putem identifica câteva tipare.
De regulă lansetele de 3,5 lbs se încarcă cu o greutate optimă de 100-110 gr, cele de 3,75 lbs cu 105-115 gr, iar cele de 4 lbs cu 110-120 gr.
Aceste gramaje pot varia de la un producător de lansete la altul, existând diferențe între testele de curbură.
Lansetele ce depășesc 4,5 lbs sunt încadrate în categoria spod fiind ideale pentru nădirea grea cu racheta sau catapulta.
Lansetele cu un test de curbură aflat sub 3,5 lbs sunt mai degrabă indicate pentru pescuitul pe distanțe mici și medii ori pentru pescuitul plantat.
Motivele pentru care lansetele de 3,5 – 4 lbs au devenit cele mai utilizate pe bălțile și lacurile din România sunt : gramajele pescuite (100-130 gr fiind folosite cel mai adesea), distanța urmărită în pescuitul lansat și rezerva de putere a lansetei în timpul drilului.
Practic, stilul de pescuit pe care îl adoptăm va influența direct alegerea puterii de aruncare a lansetei.
În cazul în care ne dorim să pescuim lansetele cu gramaje net superioare celor indicate este necesar să modificăm tehnica de aruncare.
De exemplu, dacă vom pe o lansetă de 4 lbs, vom înlocui un plumb obișnuit de 110-120 gr cu unul de 160-180 gr sau cu o rachetă de nădire, tehnica de lansare va fi una diferită. Din start, vom conștientiza faptul că este imposibil să atingem aceleași distanțe cu plumbi mai grei.
Pentru a evita ruperea lansetei, aruncarea va fi una progresivă (lentă) urmărind să încărcăm lansete pe toată lungimea ei.
O astfel de aruncare se poate vedea mai jos. În clipul prezentat pe o lansetă de tip spod, se dublează greutatea optimă de aruncare.
Personal, am apelat la acest artificiu doar în cazul pescuitului lansat pe râu. Pentru a ține montura pe loc în zona productivă, din cauza curentului apei am fost nevoit să apelez la plumbi mult mai grei decât cei indicați.
De reținut că, odată cu creștere puterii de aruncare și gramajul folosit, aruncările vor necesita forță suplimentară și o tehnică bine pusă la punct.
B. Acțiunea
După cum spuneam și mai sus, lansetele în funcție de acțiune sunt : parabolice, semi-parabolice, semi-rapide, rapide.
De ce este importantă această clasificare? Pe scurt acțiunea determină modul în care lansete se comportă în timpul aruncării și pe parcursul drilului.
Dacă urmărim ,,plăcerea drilului” este clar că lansetele parabolice sau semi-parabolice vor oferi driluri intense și spectaculoase fiind mult mai moi.
Dezavantajul acestor lansete constă în distanța de aruncare. Elasticitatea lansetei va determina o revenire greoaie a lansetei la poziția inițială și un balans accentuat în timpul lansării. Astfel, vom pierde metri buni, față de o lansetă mai rigidă.
De obicei, mizez pe lansete moi în partidele în care urmăresc un pescuit pe distanțe reduse sau medii, pe zone lipsite de agățătură masivă.
De asemeni, aceste lansete sunt ideale pentru pescuitul de finețe, cu fire subțiri și cârlige de mici dimensiuni (nr, 8-10). Elasticitatea lansetei va prelua excelent șocurile cauzate de pește în dril, diminuând astfel numărul crapilor ratați din cauza cârligului.
La polul opus, se află lansetele semi rapide sau rapide, caracteristice lansărilor la distanță. Rigiditatea lansetei ne ajută să atingem distanțele dorite prin reducerea balansului și revenirea rapidă a lansetei în timpul aruncării.
Dezavantajele acestei categorii de lansete sunt privitoare la aruncări (în ce privește pescarii cu o tehnică modestă de aruncare) și dril.
Pescarii începători, cu o tehnică deficitară de aruncare, sau cei ce nu dispun de foarte multă forță vor avea dificultăți în a încărca corect o lansetă foarte rigidă. Acestor pescari li se potrivește mai degrabă o lansetă semi-parabolică sau semi-rapidă, fiind mult mai ușor de încărcat. Cu timpul, pot progresa, facând trecerea treptat către lansetele rapide, pentru obținerea unor distanțe superioare de lansare.
Din cauza lansetelor rigide putem scăpa mult mai ușor pești pe parcursul drilului, deoarece nu amortizează la fel de eficient mișcările peștilor precum lansetele moi. Plăcerea drilului va fi diminuată, mai ales în cazul crapilor de talie mică, care uneori ni se vor părea că ajung mult prea ușor și fără efort la mal.
În același timp, lansetele rigide nu avantajează pescuitul în care se folosesc cârlige mici, existând uneori posibilitatea ca peștele să se elibereze din cauza durității lansetei. Pentru a evita acest lucru, putem regla frâna astfel încât peștele să ia fir mult mai ușor, diminuând șocul resimțit în lansetă.
Din punctul meu de vedere, sintagma ,,plăcerea drilului” este mai degrabă una comercială.
Deoarece majoritatea bălților și lacurilor din țară necesită lansări de peste 100-120 m, lansetele rigide câștigă teren împotriva celor moi.
Prin urmare, deși o lansetă parabolică, oferă un dril mai plăcut, criteriul principal de alegere ar trebui să fie distanța la care pescuim. Degeaba avem lansete ușoare, moi, ce se comportă excelent în dril, dacă nu putem lansa în zonele unde se află crapii.
Referitor la acest aspect, de ani buni folosesc 2 seturi de lansete. Unul de 3,6 m, 3.25 lbs, acțiune semi parabolică și unul de 3.9 m, 4 lbs, acțiune rapidă. Astfel, acopăr o gamă largă de abordări și ape pescuite.
C. Lungimea
Lansetele folosite în pescuitul crapului au lungimi cuprinse între 1,8-4,5 m. Cele mai întâlnite sunt de departe lansetele de 3,6 și 3,9 m, extrem de populare în pescuitul autohton pe bălți și lacuri.
Lungimea lansetei o vom alege în funcție de tipul pescuitului pe care îl practicăm (lansat, plantat, din barcă șamd.).
Lansetele de 3,6 și 3,9 m sunt nelipsite din rândul pescarilor ce preferă pescuitul lansat pe bălți și lacuri. Alegerea lungimii se va raporta strict la distanța pe care o pescuim. Este lesne de înțeles că lansetele de 3,6 sunt de preferat pentru partidele în care nu sunt vizate distanțe ridicate. În schimb, modele de 3,9 m ne pot ajuta să obținem lansările dorite.
Acum ceva timp circula un mit legat de înălțimea pescarului și alegerea lungimii lansete pentru pescuitul la distanță. Se credea că pentru pescarii mai scunzi, lansetele de 3.6 m sunt mai potrivite decât cele de 3,9 m. Pe parcurs, concluzia s-a dovedit a fi una falsă, dovedindu-se că lansetele de 3,9 m rămân alegerea principală indiferent de criteriile fizice ale pescarului (exceptând bineînțeles copii aflați la început de drum).
Referitor la pescuitul plantat, lungimile de 3,6-3,9 m pot fi incomode în cazul în care folosim barcă și nu navomodel. Unii pescari aleg să mizeze pe lungimi de 3-3.3 m, mult mai comode pentru a fi manevrate. Desigur că, pentru a evita un cost în ne putem descurca și cu lansete mai lungi, dar dacă pescuim des în acest stil, lansetele scurte ne pot scuti de un efort suplimentar.
Lansetele de 4-4.2 m sunt destul de rare în ce privește pescuitul la crap. Singurele ocazii în care le-am văzut pescuite cu succes au fost pe Dunăre.
Pe anumite porțiuni, cu praguri foarte abrupte, o lansetă mai lungă poate fi de mare ajutor. Lungimea lansetei ne va ajuta să ridicăm mai rapid plumbul de pe substrat și să îl mulinăm peste prag. De asemeni în timpul drilului, vom avea un control mult mai bun al peștelui, diminuându-se șansele de a se bloca în prag.
Lansetele scurte de 1.8 – 2.7 m sunt specifice pescuitului din barcă, ori partidelor pe zone în care copacii și vegetația din zonă ne împiedică să folosim lansete mai lungi. Astfel de cazuri se regăsesc adesea pe zone sălbatice, îndeosebi pe râuri.
Fiind un pescar polivalent, pentru a acoperi aceste situații am pregătit un set de 2.7 m și unul de 3 m. În trecut am pescuit și cu lungimea de 2,1 m la crap. Nu aș mai reveni la această variantă deoarece am observat diferențe în ce privește controlul peștelui în drilul.
D. Numărul segmentelor
Lansete din 2 bucăți, 3 bucăți sau telescopice? Depinde ce ne dorim!
Din punct de vedere al rezistenței lansetei, modelele realizate din 2 tronsoane sunt net superioare. Cu cât lanseta are mai multe puncte de îmbinare cu atât va avea mai multe puncte slabe care pot ceda.
De aceea, în cazul lansărilor la distanțe ridicate nu vom vedea niciodată lansetele din 3 bucăți sau telescopice.
Lansetele din 3 bucăți precum și cele telescopice au în schimb avantajul unui transport mai comod. Ocupând mai puțin loc decât unele modele din 2 bucăți, sunt preferate de pescari în detrimentul acestora.
Atât timp cât nu pescuim la distanțe exagerate, ne putem descurca excelent și cu astfel de lansete. În schimb, va trebui să acordăm atenție în plus tehnicii de lansare, pentru a evita ruperea unui / unor segement/e.
E. Greutatea
Greutatea lansetei variază în funcție de materialul din care este realizat blancul, inele, mandrină și mâner.
De regulă, cu cât o lansetă este mai ușoară, cu atât prețul crește. Diferența de calitate dintre materiale se reflectă și în greutatea totală a lansetei.
Spre deosebire alte stiluri de pescuit precum feeder-ul, spinning-ul șamd, pescuitul la crap nu necesită aceeași timpi petrecuți cu lansetă în mână. Totuși, greutatea lansetei ne poate influența partida de pescuit în anumite situații.
Dacă urmărim un pescuit de frecvență cu lansări repetate, schimbarea rapidă a lansetelor, nădiri regulate, ce implică și ceva distanță, atunci ne vom dori un ansamblu lansetă – mulinetă cât mai ușor.Acest scenariu este mai degrabă specific pescuitului de competiție în care se prind cantități considerabile de crap.
De asemeni, în cazul pescuitului la distanță, vom urmări reducerea greutății echipamentului. Cu cât lansetele și mulinete sunt mai grele cu atât vom obosi mai rapid, diminuându-se distanțele pe care le atingem.
Chiar dacă nu ne aflăm în situațiile de mai sus, putem opta lansete mai ușoare din simplul considerent al plăcerii pescuitului în sine.
F. Configurația inelelor
Configurația standard a lansetelor de crap cu lungimi de 3.6-3.9 m este de 6 inele cu mărimi între 50-16 sau 40-10.
50/40 reprezintă mărimea inelului de plecare iar 16-12 mărimea inelului de vârf.
Cum influențează inelele și configurația acestora performanțele unei lansete?
Inele de slabă calitate vor îngreuna lanseta și astfel performanțele în ce privește aruncările se vor diminua. Calitatea inelelor se află în strânsă legătură cu greutatea acestora.
Configurația inelelor poate afecta distanțele de aruncare în funcție de grosimea firelor pe care le folosim.
În cazul firelor groase (0.35-0.40 mm) sunt de preferat lansetele cu o configurație de 50-16 mm pentru a permise o mișcare cât mai liberă a firului.
Configurația 40-12 mm este mai potrivită pentru fire subțiri și lansări la distanță, deoarece prin reducerea mărimii inelelor, greutatea lansetei scade.
G. Distanța dintre mandrină și mâner
Distanța dintre mandrină (suportul fixat pe mânerul blancului pe care se atașează mulineta) și mâner poate reprezenta un impediment în cazul lansărilor extreme. O distanța prea scurtă ne va împiedica să obținem o pârghie corectă în momentul lansării.
În prezent majoritatea lansetelor fabricate în prezent sunt prevăzute cu o distanță optimă între mandrină și mâner pentru a facilita aruncările în forță.
Cum putem verifica acest lucru? În momentul poziționării mâinilor pe blanc nu trebuie să avem senzația că sunt prea apropiate. Astfel, nu vom putea profita de tehnica de care dispunem și nici de calitățile lansetei în totalitate.
H. Alte criterii
Unii pescari, atenți la detalii ar putea ține cont și de tipul de mandrină, materialul din care este realizat cotorul, finisajele lansetelor, șamd.
Aceste criterii au atât rol funcțional cât și estetic. După cum spuneam și pe parcursul articolelor componentele de calitate folosite pot reduce greutatea lansetei, îmbunătățindu-i performanțele.
Concluzii
Ținând cont de aspectele prezentate pe parcursul acestui articol vom putea să alegem lanseta optimă pentru propriile nevoi.
Înainte de a ne hotărî asupra unui model este important să adunăm cât mai multe informații și de preferat să testăm personal lanseta.
Echipa Claumar Pescar, oferă pe durata iernii posibilitatea testării mai multe modele de lansetele provenind de la diferite branduri, în cadrul evenimentelor de casting.Până acum am pus la dispoziție pescarilor lansetele Daiwa și Arrow în cadrului primului eveniment de acest gen.
Vă așteptăm pe 18 februarie cu ocazia castingului Prologic și pe 25 februarie la castingul Harrison Rods, în care va fi prezent și Sammy Energiee. Participarea este GRATUITĂ. Mai multe detalii aici.
Cam atât despre alegerea lansetelor, pentru întrebări vă stăm la dispoziție în comentarii, sau ne puteți scrie pe orice canal de social media.
Partea a 2-a a articolului va conține detalii despre mulinete, fire, avertizori, swingeri, rod pods șamd. Până atunci, celor care ajung la pescuit le urez fire întinse, iar celor ce sunt nevoiți să mai aștept din cauza vremii, o iarnă cât mai scurtă și ușoară!!!
19,125 vizualizari