Pescuitul la crap după dezgheț

În perioada de iarnă cu toții suntem nerăbdători să mergem la pescuit. Odată cu dezghețarea apei și încălzirea vremii, avem ocazia perfectă.

Primăvara se apropie iar crapii vor simți cu siguranță. Cum reușim să îi prindem imediat după ce gheața a dispărut, iar apa are doar câteva grade? Haideți să vedem împreună!

Primul aspect la care mă gândesc în partidele reci este : locul de pescuit.

Pe baza informațiilor avute cu privire la apa pe care voi pescui, întotdeauna voi alege o zonă ce prezintă atât adâncimi reduse cât și ridicate.

De ce este important să pescuim pe un loc care să ofere adâncimi variate? În primul rând crapii în această perioadă sunt influențați puternic de vreme.

Pe durata zilei, dacă cerul este senin și avem temperaturi ridicate, tendința crapilor va fi de a căuta zonele cu apă mică. În acele porțiuni crapii vor găsi confort termic și se vor bucura de apa încălzită de razelele soarelui.

În schimb, în cazul unei prognoze a vremii ceva mai închise, sau aflate în răcire, este clar că peștii se vor retrage către apa mai adâncă.

În pescuitul de noapte, în cele mai multe cazuri vom localiza crapii tot pe apă adâncă, datorită temperaturii apei mai ridicate pe substrat.

Pe scurt, plasarea monturilor va fi făcută în funcție de cele de mai sus. Ideal este să pescuim pe adâncimi diferite, măcar la început de partidă.

După ce identificăm locurile ,,fierbinți” putem insista pe ele, pescuind clipsat. În rest, pescuitul de căutare este o soluție excelentă, cu distanțe schimbate regulat.

Având metabolismul redus, crapii se vor deplasa doar pe distanțe scurte. De aceea este important să punem monturile cât mai aproape de zonele de interes.

Legat de localizarea crapilor, de mare ajutor pot fi structurile submerse precum : pragurile, gropile, copacii scufundați, platourile cu apă mică, zonele cu stuf șamd. Structurile oferă crapilor pe lângă adăpost și hrană naturală, de regulă.

Pescuit de intercepție sau pat de nadă?

În primul rând trebuie să ne raportăm la durata partidelor. Dacă pescuim doar 12 h, sau chiar 24 h, prima variantă va fi cea aleasă. În schimb, în cazul unei partide mai lungi, datele problemei se schimbă.

Atunci când mizez pe partide scurte este clar că nu se poate discuta de selecția crapilor sau nădiri consistente în perioada rece a anului. Crapii se hrănesc destul de puțin, nada oferită pe momitor sau în săculețul PVA fiind de cele mai multe ori de ajuns.

Încep partida pescuind clipsat pe zone diferite. Dacă am prezentare pe o lansetă, este clar că o voi arunca în același loc. În caz contrar, declipsez firul, căutând peștii în altă porțiune. Dacă am trăsături constante, arunc și câteva boilies-uri solubile cu ajutorul cobrei pentru a ține crapii în zonă.

Partidele lungi le abordez exact la fel. Singura diferență este că, odată identificate locurile de interes pentru pești, pot apela la o nădire mai substațială.

În niciun caz nu voi nădi precum vara, dar suplimentez cantitatea de nadă în funcție de ritmul trăsăturilor.

 Foarte important în perioadă rece este nădim precis! Paturile de nadă extinse nu ajută absolut deloc. Dacă optăm pentru o nădire, fie ea cât de redusă, trebuie să plasăm nada cât mai aproape de locul în care se află montura. Nu uităm ce am spus mai sus și anume că pești nu se deplasează distanțe mari în căutarea hranei!

Boilies-urile solubile sau tari de mici dimensiuni, peletele, bulgării de diametru redus (30-40 mm) din groundbait, porumbul moale de conservă sau de ce nu momelile vii sunt probabil cele mai bune alegeri pentru nădire.

Monturile de mare finețe sunt caracteristice pescuitului după dezgheț. Crapii, hrănindu-se destul de apatic, vor absorbi mai ușor un cârlig mic alături de o momeală flotantă de dimensiuni reduse decât un boilies scufundător și un cârlig ceva mai mare.

Monturile cu momitoare, plumbi striați pentru pastă sau pungi solubile sunt de departe cele mai folosite de pescari pe apă rece.

Grămăjoara de nadă aflată lângă cârlig ne ajută să obținem trăsăturile mult dorite. Bineînțeles că și pescuitul cu plumb simplu alături de un săculeț PVA pus pe cârlig poate fi eficient, dar nu prezintă aceeași atracție.

În ce privește pescuitul cu momitoare sunt recomandate nadele cu granulație fină ce se dispersează ușor în apă. Groundbait-urile pot fi îmbunătățite prin adăugarea unor pelete de 2 mm ce vor lucra rapid pe substrat. Lichidele nutritive precum CSL-ul, aduc un plus de atracție și nutriție nadei, fiind folosite destul de des în pescuitul pe apă rece.

Plumbii striați pot fi încărcați cu pastă solubilă de boilies sau cu pelete umectate. Aromele fructate, de exemplu squid căpșuni reprezintă o soluție excelentă de sezon.

Pungile solubile sunt de obicei umplute cu pelete mici de 2-4,5 mm, spărtură de boilies, sau chiar momelii vii. Peletele au un grad crescut de solubilitate în apă și se vor descompune rapid. Din nou lichidele nutrivite joacă un rol cheie, fiind mai mult decât indicate.

Momelile de cârlig preferate ale crapilor în sezonul rece sunt de obicei momelile flotante : pop up-uri, pelete flotante, wafters-uri sau porumbul artificial. Personal, optez adesea pentru arome dulci, fructate precum : căpșună, scopex, tutti frutti, vanilie etc. deoarece au o dispersie excelentă în apă. Cele grele precum frankfurter-ul sau krill-ul le folosesc ceva mai rar, fiind mai degrabă propice pentru anotimpurile calde.

În funcție de specificul bălții, dar și de apetitul peștilor putem prinde crapi după dezgheț și la boilies-uri. Pe lângă momelile flotante, boilies-urile pot oferi rezultate excelente. Solubilele proaspete ce se dizolvă rapid, boilies-urile tari de 14-16 mm îmbrăcate în pastă, eventual un snow man cu boilies mic și pop up de 8 mm, consituie momeli de mare atracție ce pot genera un răspuns rapid din partea crapilor.

Firele de forfac și cârligele pe care mizăm trebuie să fie adaptate perioadei, taliei crapilor vizați și desigur mărimii momelii de cârlig.

În astfel de partide, încep pescuitul cu cârlige nr. 8-10, uneori chiar 12. După cum spuneam, puterea de aspirare a crapilor este redusă și un cârlig ușor alături de o momeală mică este adesea recomandat.

Firele de forfac indicate sunt cele subțiri de 0.10-0.14 mm sau de max. 15 lbs dacă optăm pentru un fir textil suplu.

În ce privește firele de tip fluorocarbon, un 0.30 mm, sau 10-12 lbs este de ajuns. Deși nu toți pescarii sunt de aceeși părere am observat adesea că un fluorocarbon subțire poate aduce adesea mai multe prezentări decât unul gros, mult mai rigid.

Pe scurt, am încercat să prezint cele mai importante elemente ale pescuitului la crap pe ape rece, după dezgheț. Pescuitul de finețe, localizarea, nadele, momelile și monturile adecvate sunt cele care fac diferența între o partidă reușită și una ratată.

Până la următorul articol vă las în compania lui Claudiu Popa, Radu Bădică și Cătălin Tătaru – Baltacul. În clipul de mai jos au discutat pe larg aspectele pescuitului la crap după dezgheț, modul în care fiecare abordează partidele din această perioadă și desigur multe alte ponturi și trucuri interesante.

Fire întinse!!!

 13,069 vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *